Dader Gent is 28-jarige Afghaanse man

23-01-2018

De spoorwegpolitie in het Belgische Gent heeft dinsdagavond een man neergeschoten aan het station van Gent-Sint-Pieters. De man, een 28-jarige Afghaan, probeerde om agenten aan te vallen met een mes. Hij werd zwaargewond met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht, maar was na een operatie buiten levensgevaar. Zijn motief is nog onbekend: de man had een verblijfsvergunning en vertoonde geen tekenen van radicalisering, aldus het parket van Gent.

"Uit de eerste beschikbare camerabeelden blijkt dat de man met een mes het station binnenstormt en onmiddellijk uithaalt naar twee mensen van de patrouillerende spoorwegpolitie, die daarop de man neerschieten. De man werd naar het ziekenhuis overgebracht. Hij verkeerde in levensgevaar, maar hij is intussen geopereerd en het levensgevaar is geweken."

De neergeschoten man is een 28-jarige Afghaan met een verblijfsvergunning voor België, aldus het parket van Gent. Hij vertoonde geen tekenen van radicalisering, maar heeft wel zware psychische problemen. Volgens getuigen droeg de man een witte tulband en had hij "een klein mes" vast. Geruchten dat hij verzen uit de Koran zou hebben geciteerd, worden vooralsnog niet bevestigd. Wel is duidelijk dat de man in een voor getuigen onbekende taal sprak.

"De man liep eerst luid scanderend het station binnen", zegt een student die getuige was van het incident. Daarmee trok hij vermoedelijk meteen de aandacht van de spoorwegpolitie. "Daarna trok hij een mes en hield het in de lucht. Toen de politie de man gebood zijn mes neer te leggen, weigerde hij." Waarop de agenten de man twee keer in het been schoten. Hij werd met een ambulance afgevoerd.

De man had kort daarvoor de nachtwinkel aan de overkant van het stationsplein op stelten gezet door ook daar te roepen en zijn mes te laten zien, aldus de uitbater van de winkel. "Hij klonk wanhopig."

De technische recherche kwam ter plaatse en voerde onderzoek uit. Omstreeks 23.20 uur gingen ze het station binnen. Samen met de Afghaanse man werden nog twee verdachten opgepakt.

Over het motief van de man is nog niets bekend. Het is nog niet niet duidelijk of het om een terreuraanval gaat, een dag nadat het dreigingsniveau in België van 3 naar 2 verlaagd werd. Gent heeft niveau 3 aangehouden.