Minister Grapperhaus wil jihadkinderen terughalen

16-05-2018

Het kabinet onderzoekt of kinderen van Nederlandse Syriëgangers uit Syrische opvangkampen gehaald kunnen worden. Dat zei minister Grapperhaus dinsdagavond in het televisieprogramma Pauw. "De kinderen moeten daar weg. Ze moeten niet in een kamp zitten."

De minister onderzoekt met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) hoe de kinderen op een veilige manier kunnen worden teruggehaald. "Het is een uiterst moeilijke materie", aldus Grapperhaus. "Ik vind het vreselijk verkeerd dat kinderen zich in dit soort gebieden bevinden."

In Irak en Syrië verblijven volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid zeker 145 kinderen met een 'Nederlandse link'. Premier Rutte heeft eerder aangegeven dat het te gevaarlijk is om de kinderen daar weg te halen. 

Jongens vanaf 9 jaar worden opgeleid in trainingskampen en krijgen hier al gevechtstraining. In Indonesië is de laatste dagen gebleken dat ook terugkerende kinderen een gevaar kunnen zijn voor de samenleving. Op Java bliezen twee gezinnen zich op wat leidde tot 18 doden en vele tientallen gewonden.