Minstens 300 Britse ISIS-strijders verbergen zich in Turkije

28-12-2017

Tenminste 300 Britse ISIS- strijders verbergen zich in Turkije, de angst bestaat dat ze zouden kunnen proberen naar huis te glippen om terreuraanslagen uit te voeren. Duizenden jihadisten vluchtten naar Turkije nadat de terreurgroep zijn greep verloor op de bolwerken van Raqqa in Syrië en Mosul in Irak dit jaar.

Westerse veiligheidsbronnen hebben gewaarschuwd voor een verhoogd risico op gruweldaden in Europa als jihadisten proberen terug te keren naar huis. Volgens The Times zijn naar schatting 300 van de vluchtende extremisten die zich momenteel in Turkije schuil houden, Brits.

In oktober werd er al gewaarschuwd in een rapport dat Groot-Brittannië meer jihadisten huisvest die uit Syrië zijn teruggekeerd dan bijna alle andere landen.

Alleen Turkije, Tunesië en Saoedi-Arabië zijn de thuisbasis van meer mensen die naar Syrië zijn afgereisd om te vechten voor ISIS dan het Verenigd Koninkrijk, dit staat te lezen in een rapport geschreven door Richard Barrett, een voormalig directeur van MI6

Ongeveer 850 Britten reisden naar het Midden-Oosten om deel te nemen aan de oorlog en ongeveer de helft zou terug in het Verenigd Koninkrijk zijn - wat betekent dat er meer dan 400 nog steeds op vrije voeten zijn.

Het cijfer is hoger dan de 300 terugkeerders naar Duitsland en 271 naar Frankrijk.

Het rapport waarschuwde ook voor een toename van het aantal vrouwen dat betrokken is bij aanslagen. Bij bijna een kwart van de terreuraanslagen in Europa van begin 2017 tot mei waren vrouwen betrokken. 

Ondertussen verblijven er minder dan duizend IS-strijders in Irak en Syrië. Irak en Syrië hebben de afgelopen weken allebei de overwinning behaald op IS, na een jaar waarin de legers van beide landen, een reeks buitenlandse bondgenoten en verschillende lokale troepen de strijders uit alle steden en dorpen dreven die onderdeel waren van het door IS uitgeroepen kalifaat.

Assads belangrijkste bondgenoot Rusland zei ook dat het belangrijkste gevecht met ISIS in Syrië voorbij is. Minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov zei dat de kerntaak in Syrië nu een andere islamistische groep is, het Nusra Front.

'We kunnen je vertellen dat we samenwerken met onze partners om alle resterende ISIS-terroristen te doden of te vangen, om hun netwerk te vernietigen en hun heropleving te voorkomen, en ook om te voorkomen dat ze naar aangrenzende landen vluchten'.