Verhoogde dreiging aanslag Amsterdam was al bekend

01-09-2018

Afbeelding via Azazel
Afbeelding via Azazel

De man die vrijdag op het Centraal Station in Amsterdam twee mensen heeft neergestoken, is een 19-jarige Afghaan met een Duitse verblijfsvergunning. Er wordt rekening gehouden met een terroristisch motief, meldt de gemeente vanavond in een verklaring. Ultrascan Humint wist vorige week, naar aanleiding van goed onderzoek van reispatronen en communicatie, dat er in week 35 een verhoogd risico op aanslagen zou zijn in de hoofdstad. 

Ultrascan dreigingswindow
Ultrascan dreigingswindow

Agenten hebben de verdachte kort na zijn daad neergeschoten en aangehouden. Daarbij raakte de Afghaan licht gewond gewond aan zijn onderlichaam.  

Met de Duitse autoriteiten is intensief contact over de achtergronden van deze verdachte, zegt de gemeente Amsterdam in een verklaring. Uit het eerste onderzoek van de politie blijkt niet dat de slachtoffers bewust of met een duidelijke aanleiding zijn uitgekozen. Beide slachtoffers zijn zwaargewond geraakt bij de aanslag.

Een woordvoerder van de politie wilde de Telegraaf niet zeggen of er in Amsterdam sprake is van opschaling van veiligheidsmaatregelen wegens de gebeurtenis. ,,Daarover doen wij nooit uitspraken."