Nederlanders ‘planden aanslag op Erdogan met raketten’

19-12-2017

Twee Turkse Nederlanders zouden deel uit hebben gemaakt van een groep die een aanslag met raketten en molotovcocktails zou voorbereiden op de Turkse president Erdogan. Dat melden Griekse en Turkse media. 

Anil S. (25) uit Amsterdam is een bekende van de inlichtingendiensten en staat al op de nationale terrorismelijst van Nederland. Hij en Eindhovenaar Burak A. (23) zijn gelieerd aan de extreemlinkse DHKP-C-partij. Op 28 november zijn ze aangehouden tijdens een anti-terreuractie in Griekenland. In een verklaring bevestigt die partij dat negen leden, waaronder de Nederlanders, zijn opgepakt vanwege een 'leugenachtige beschuldiging door AKP-fascisten van een moord op Erdogan'.

Anil S. (25) uit Amsterdam staat op de nationale terrorismelijst. Hij en Eindhovenaar Burak A. (23) zijn gelieerd aan de extreemlinkse DHKP-C-partij. Op 28 november zijn ze aangehouden tijdens een anti-terreuractie in Griekenland. In een verklaring bevestigt die partij dat negen leden, waaronder de Nederlanders, zijn opgepakt vanwege een 'leugenachtige beschuldiging door AKP-fascisten van een moord op Erdogan'.

Volgens Griekse media moest het plan in werking treden tijdens het staatsbezoek van de Turkse president aan Griekenland op 7 en 8 december. Van twee kanten zou het konvooi bestookt worden met een soort antitankgranaten, zelfgemaakte handgranaten en brandbommen. Een derde groep zou van achteren toeslaan. Doelwit was 'de Schorpioen', zoals de plannenmakers de president aanduidden. De politie is op zoek naar de wapens die begraven zouden zijn in de buurt van Athene.