Nieuwe video leider al-Qaeda baart Amerika toch wel zorgen

07-02-2019

Al Zawahiri
Al Zawahiri

De laatste boodschap van Al Qaeda-leider Ayman al-Zawahiri die aanhangers aanspoort om zich te verenigen tegen diverse vijanden van de Islam, kan op het eerste gezicht een vrij routinematige verklaring zijn van een ouder wordende leider die relevant wil blijven. Zawahiri waarschuwt; "Moslims worden geconfronteerd met vijanden van vele kanten", waaronder sjiitische moslims, Amerikanen, Russen, Fransen en Chinezen, in een video die dinsdag is uitgegeven, volgens de SITE Intelligence Group .

Maar de timing van de video heeft een diepere betekenis voor Amerikaanse inlichtingen- en militaire functionarissen. De laatste Amerikaanse inlichtingenbeoordeling over Al Qaeda die vorige week werd gepubliceerd, is dat senior leiders "de wereldwijde commandostructuur van het netwerk versterken", als onderdeel van de inspanningen om aanvallen op het Westen te inspireren en aan te moedigen. Zawahiri, van zijn kant, blijft een zeer zichtbaar internationaal symbool van de groep, acht jaar nadat de VS Osama Bin Laden vermoordden. 

Terwijl Bin Laden en Zawahiri misschien door jonge jihadisten worden beschouwd als leiders van een vervlogen tijdperk van de aanslagen van 9-11, is de Amerikaanse inlichtingendienst nog niet bij machte om zijn invloed of vermogen op de ​​jongere generatie via Al Qaida's huidige netwerken te beïnvloeden.

De "Het bestuur en de aansturing van de groep is wendbaar, actief en in staat om te reageren", vertelde een Amerikaanse functionaris die de groep volgt aan CNN. Zawahiri's verklaringen tonen aan dat, hoewel de media-arm van de terreurgroepen nog steeds moeite heeft om relevant te blijven, het een vermogen heeft om op een relatief snelle turn-around basis snel te reageren. "Ze zijn in staat om hun verklaringen gekoppeld aan actuele gebeurtenissen te synchroniseren," zei de functionaris.Amerikaanse intelligence-assessments erkennen dat hoewel de meeste aanvallen van al-Qaeda-filialen relatief kleinschalig zijn geweest en zich beperken tot regionale gebieden, dit kan veranderen. 

De inlichtingengemeenschap heeft het Congres gewaarschuwd dat het "wereldwijde netwerk" van de groep de komende jaren een uitdaging zal blijven vormen voor terrorismebestrijding voor de VS en zijn bondgenoten, terwijl al-Qaeda en haar aanhangers veilige havens, financiële middelen, communicatienetwerken en hulpbronnen in Afrika, het Midden-Oosten en Zuid-Azië hebben.

Een van de publieke indicatoren van de beoordeling door de Amerikaanse inlichtingengemeenschap van Al Qaeda's huidige kracht kwam vorige maand in een publieke getuigenverklaring van Dan Coats, de directeur van nationale inlichtingendiensten. "Al Qaeda vertoont tekenen van vertrouwen als haar leiders werken om hun netwerken te versterken en aanvallen op westerse belangen aanmoedigen," zei Coats. Pakistan blijft de sleutel tot het aanpakken van Al Qaeda, zeggen Amerikaanse functionarissen, zolang de kern al Qaeda-leiders als Zawahiri ervan verdacht worden dat ze daar verborgen blijven. "Pakistan heeft geen concrete acties ondernomen tegen de veilige havens," zei generaal Joseph Votel, hoofd van het Amerikaanse centrale commando, deze week tegen het Congres.