NSU-lid krijgt levenslange gevangenisstraf voor 9 racistisch gemotiveerde moorden

11-07-2018

De 43-jarige Duitse Beate Zschäpe krijgt een levenslange gevangenisstraf voor haar betrokkenheid bij negen racistisch gemotiveerde moorden in Duitsland. De vrouw was lid van de Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU).

Acht Turken en een Griek zijn als gevolg van de terreuraanslagen omgekomen. Een politieagent was het tiende en laatste slachtoffer. De moorden zijn tussen 2000 en 2007 in Duitsland gepleegd.

De vrouw heeft altijd gezegd dat ze niet heeft deelgenomen aan de extreme daden die zijn uitgevoerd door NSU'ers Uwe Mundlos en Uwe Böhnhardt. Wel heeft ze gezegd zich schuldig te voelen, omdat ze de moorden niet voorkomen heeft dit terwijl de Duitse aanklager haar eerder "ijskoud" en "berekenend" noemde.

De moorden zijn pas jaren na dato opgelost. Mundlos en Böhnhardt hebben in 2011 zelfmoord gepleegd. Daarna heeft Zschäpe zichzelf aangegeven. Het proces tegen haar heeft jarenlang geduurd. Tegelijk met Zschäpe stonden vier andere betrokkenen terecht. De helpers kregen celstraffen tot tien jaar, onder meer voor het leveren van wapens.