OM België eist 20 jaar cel tegen Abdeslam voor schietpartij

05-02-2018

Afbeelding VTM Nieuws
Afbeelding VTM Nieuws

Het Belgische Openbaar Ministerie heeft 20 jaar cel geëist tegen terreurverdachte Salah Abdeslam en medeverdachte Sofien Ayari voor de schietpartij in Vorst drie dagen voor hun arrestatie. Dat is de maximale straf. Ze staan terecht voor poging tot moord met terroristisch oogmerk.

Het proces in Brussel begon maandag en de eis werd dinsdag pas verwacht, maar Abdeslam weigerde echter enig commentaar te geven op de aanklacht. Daardoor is het proces sneller verlopen dan gepland.

"Ik wens niet te antwoorden op vragen." Hij weigerde ook op te staan voor de rechter. "Men moet zich baseren op de bewijzen", zegt hij volgens VTM Nieuws. "Ik wil niet de publieke opinie tevreden stellen. Of de media." De enige aan wie hij zich wenst te verklaren is Allah, zo zei de verdachte.

Ayari wilde wel meewerken en zei het een en ander maar bleef enorm vaag op sommige vragen van de rechter. Hij beweerde dat de bij de schietpartij omgekomen Mohamed Belkaïd de enige was die schoot, ook al is er met twee wapens op agenten geschoten.

De aanklager zei dat er dna van Ayari is aangetroffen op het tweede wapen en op het magazijn dat is gebruikt. Ook is het volgens de aanklager niet van belang wie er schoot, Ayari, Abdeslam en Belkaïd waren verantwoordelijk.

De rechtbank was streng beveiligd voor het proces. Abdeslam werd maandagochtend vroeg van zijn cel in Noord-Frankrijk vervoerd naar de rechtbank in Brussel.