Online geradicaliseerde Nieuw-Zeelandse tiener plande massamoord in Christchurch

16-02-2018

Een Nieuw Zeelandse tiener die online geradicaliseerd was had plannen om met een ​​auto een groep mensen in Christchurch te rammen om vervolgens op ze in te steken.

De tiener schreef een afscheidsbrief aan zijn moeder en was voornemens om toen een gewelddadige aanslag uit te voeren. Uiteindelijk vertelde hij een psycholoog dat hij toch "besloot om niet tot actie over te gaan omdat hij niet over de middelen beschikte om genoeg mensen te doden", zei procureur Chris Lange. Aldus het Christchurch District Court bij de veroordeling op donderdag.

"De reden dat niemand gewond is geraakt, was dat hij geen toegang tot messen had," zei Lange. Maar er is zeker sprake van voorbedachte rade en vijandigheid jegens niet-moslims.

De tiener, die leed aan een posttraumatische stressstoornis, heeft zeker vijf maanden rondgelopen met zijn plannen om meerdere mensen te doden. Hij verwachtte dat de politie hem zou vermoorden zodra zijn aanslag was uitgevoerd.

Na zijn arrestatie vertelde de jeugd tegen de politie dat hij boos was en "het voor Allah had gedaan". Hij was op 15-jarige leeftijd van school gegaan, sociaal geïsoleerd en bekeerd tot de islam.

De rechtbank heeft een rehabiliterende benadering van de veroordeling van de tiener aangenomen, waarbij rechter Stephen O'Driscoll hem onder intensief toezicht heeft vrijgelaten met een lijst met voorwaarden en een waarschuwing dat als hij de voorwaarden overtreedt of opnieuw recidiveert, hij waarschijnlijk naar de gevangenis zal worden gestuurd.

Een van de voorwaarden - die gedurende twee jaar van toepassing zal zijn terwijl de rechter zijn voortgang bewaakt - is counseling door een lid van de lokale moslimgemeenschap.