Overzicht: Terreur in Europa

09-10-2017

576 doden en bijna 2000 gewonden. Dit is het trieste aantal slachtoffers van de terreur in Europa na de eeuwwisseling. 

Een overzicht: 

Mei 2002 - Hilversum, Nederland 

Op 6 mei 2002 kwam Pim Fortuyn om door een aanslag. Volkert van der Graaf, was het niet eens met de opvattingen van Pim Fortuyn en nam de populaire politicus onder vuur. Fortuyn overleefde de aanslag niet.

Maart 2004 - Madrid, Spanje

191 doden en 600 gewonden bij bomaanslagen op de trein in de Spaanse hoofdstad. Abu Hafs al-Masri Brigade, onderdeel van al-Qaeda claimt de verantwoordelijkheid.

Oktober 2004 - Parijs, Frankrijk

Bomaanslag op de Indonesische Ambassade door Algerijnse militanten.

November 2004 - Amsterdam Nederland

Op dinsdag 2 november 2004 fietste Van Gogh om half negen 's ochtends door de Linnaeusstraat te Amsterdam, op weg naar zijn werk. Toen hij door Mohammed Bouyeri vanaf zijn fiets met een HS 2000-pistool onder vuur genomen. Van Gogh wordt door meerdere kogels geraakt waarna hij op de grond valt. Van dichtbij vuurt de dader nogmaals 5 kogels af om vervolgens de keel van Van Gogh door te snijden en een briefje in zijn borstkas te steken met een mes. 

Juli 2005 - Londen, Verenigd Koninkrijk

Zelfmoordterroristen plegen aanslagen op een dubbeldekker bus en in drie metro's in de wereldberoemde 'London Tube'. 52 mensen overleven de aanslagen niet. al-Qaeda eist de aanslag op.

Juli 2011 - Oslo, Norwegen

Een schokkende lonewolf aanval uitgevoerd door Anders Breivik kostte 77 mensenlevens en resulteerde in meer dan 300 gewonden.

Maart 2012 - Toulouse, Frankrijk

In maart 2012 vonden verschillende schietpartijen plaats  Toulouse en één in Montauban. In totaal kwamen er zeven personen om het leven, onder wie drie militairen en ook drie kinderen. Na de beschietingen gold voor heel Zuid-Frankrijk het hoogste terreuralarm. De dader bleek Mohammed Merah te zijn, een 23-jarige man van Algerijnse afkomst die al vaker met justitie in aanraking was gekomen.

Juli 2012 - Boergas, Bulgarije

Een zelfmoordaanslag op een Israëlische toeristenbus kost 5 toeristen en de buschauffeur het leven.

Mei 2013 - Londen, Verenigd Koninkrijk

22 mei 2013 werd een Britse leger soldaat, Fusilier Lee Rigby van het Royal Regiment of Fusiliers , aangevallen en gedood door Michael Adebolajo en Michael Adebowale bij de Royal Artillery Barracks in Woolwich , zuidoosten van Londen.  

Mei 2014 - Brussel, België

Weer een lonewolf aanslag, dit keer in een Joods museum. Een man die trouw heeft gezworen aan Islamitische Staat schiet vier personen dood. 

Januari 2015 - Parijs, Frankrijk

Twee terroristen openen het vuur in het kantoor van satirisch weekblad Charlie Hebdo. Hierbij kwamen in totaal 12 mensen om het leven.

Februari 2015 - Kopenhagen, Denemarken

De aanslagen in Kopenhagen betreffen twee schietincidenten op 14 en 15 februari 2015 in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Er vielen hierbij drie doden, waaronder de vermoedelijke dader Omar Abdel Hamid El-Hussein.

November 2015 - Parijs, Frankrijk

Meerdere terroristen van Islamitische Staat openen het vuur op restaurants en café's. Ook blazen drie terroristen zich op voor het voetbalstadion van PSG. De bloederige avond eindigt in de concertzaal Bataclan. Uiteindelijk vinden 130 mensen de dood. 413 mensen raken gewond. 

Maart 2016 - Brussel, België 

Twee zelfmoordterroristen blazen zichzelf in luchthaven Zaventem op. Een uur later vindt er een explosie plaats in metro station Maalbeek. In totaal komen er 35 mensen om het leven (incl. de daders). Islamitische Staat eiste de aanslag op.

Juli 2016 - Nice, Frankrijk

Een vrachtwagen rijdt bewust in op een feestende menigte op de boulevard van Nice. In totaal vallen er 86 doden op deze tragische Bastille Day. 400 mensen raakten gewond.

Juli 2016 - München, Duitsland

Een man schiet om zich heen in een winkelcentrum in München, 10 personen (incl. de dader) overleven dit niet. De aanslag is niet opgeëist. 

Juli 2016 - Ansbach, Duitsland

Bij een bomaanslag in het Duitse Ansbach, zijn twaalf mensen gewond geraakt. De dader kwam om het leven. Vermoedelijk handelde hij in naam van Islamitische Staat

Juli 2016 - Rouen Frankrijk

Een hulppastoor wordt vermoord bij een gijzeling in een Franse kerk. Twee met messen bewapende mannen sneden de keel van de hulppastoor door in een kerk nabij Rouen. Volgens president Hollande handelden zij namens IS.

December 2016 - Berlijn, Duitsland

Een man in een vrachtauto rijdt plots op de bezoekers van een kerstmarkt in en vermoord hiermee 12 mensen en verwond er meer dan 50. De dader Anis Amri wordt uiteindelijk doodgeschoten in Milaan.

Maart 2017 - Londen, Verenigd Koninkrijk

5 personen waaronder een politieagent komen om het leven door een "ram" aanval met een auto op Westminster. De dader stapte uit zijn voertuig en stak hierna de agent dood. De dader zelf is ook doodgeschoten. Islamitische Staat heeft de aanslag opgeëist. 

April 2017 - Stockholm, Zweden

Een vrachtwagen reed vrijdagmiddag in op winkelend publiek in het centrum van de Zweedse hoofdstad Stockholm. Vier mensen overleden, vijftien raakten er gewond, waarvan negen personen zwaargewond. 

April 2017 - Parijs, Frankrijk

Een politieagent wordt doodgeschoten door een man die vanuit zijn auto de agent onder vuur nam op de Champs Elysees op 20 april. De schutter wordt doodgeschoten en in de auto worden nog meer wapens aangetroffen door toegesnelde militairen en politie. Islamitische Staat eist de aanslag op.

Mei 2017 - Manchester, Verenigd Koninkrijk

Bij een zelfmoordaanslag na het concert van Ariana Grande in de Manchester Arena komen 22, vooral jonge mensen om het leven. 60 andere raken gewond. Islamitische Staat eist de aanslag op.

Juni 2017 - Londen, Verenigd Koninkrijk

Twee incidenten met in totaal zes doden doordat een busje op mensen inrijdt op de London Bridge. De daders stappen uit en rennen richting Borough Market waar zij op mensen in steken. De daders droegen nep-bomgordels en werden doodgeschoten door de politie.

Augustus 2017 - Barcelona, Spanje

Een wit busje is ingereden op toeristen op de wereldberoemde Ramblas. Totaal komen er 15 mensen om het leven en 120 mensen raakten gewond bij de dubbele aanslag; 13 doden op de Ramblas, 1 dode in Cambrils en 1 dode in een voertuig dat later werd verbonden aan de aanslagen. Islamitische Staat heeft de aanslagen opgeëist. 

September 2017 - London, Verenigd Koninkrijk

In de metro van Londen ontploft een zelfgemaakte bom. 22 personen raakten hierbij gewond. Islamitische Staat eist de mislukte aanslag op. 

Oktober 2017 - Marseille, Frankrijk

Een terrorist valt op een treinstation meerdere mensen aan met een mes. Tijdens de aanval zou de aanvaller 'Allah Ahkbar' hebben geroepen. Twee vrouwen komen om het leven. De dader is door de aanwezige militaire doodgeschoten. Islamitische Staat claimde de aanslag.


Bron theHindu.com. Terreur Nieuws probeert met dit overzicht zo compleet mogelijk te zijn. Mochten we echter iets vergeten zijn waarvan u vindt dat dit hiertussen hoort te staan informeer ons hier dan over via ons contactformulier