Parsons Green: Verdachte 'vertelde de politie' dat hij Tube-bom maakte

10-03-2018

De verdachte van de deels mislukte aanslag in de metro van Londen, waarbij meerdere gewonden vielen, heeft aan de politie toegegeven dat hij de bom heeft gemaakt. 

Ahmed Hassan werd gearresteerd op de dag nadat de bom op 15 september 2017 gedeeltelijk ontplofte in een metro in de District Line bij Parsons Green, waardoor veel van de 93 passagiers aan boord gewond raakten.

Hij ontkent een poging tot moord en het veroorzaken van een explosie die het leven in gevaar kan brengen.

Det Con James Charalambous zei dat de heer Hassan hem vertelde dat hij de bom had gemaakt en dat er niemand anders bij betrokken was.

Aanklagers zeggen dat Ahmed Hassan het explosief heeft gebouwd en de timer heeft ingesteld, en deze later in de trein heeft achtergelaten.

Explosievenexpert Sarah Wilson zei, "had het apparaat volledig ontploft, dan had het zeker de potentie om "dodelijk" te zijn.

Ze vertelde de rechtbank dat de bom 400 gram explosieve stof bevatte die met slechts één gram al "ernstig letsel" kon veroorzaken.

De Metropolitan Police Counter Terrorism Officer vroeg de 18-jarige: "Wie heeft de Tube-bom gemaakt?" Hij zou hebben gezegd: "Dat deed ik."

De officier zei dat Hassan tegen de politie had gezegd dat ze misschien ook een klein beetje explosief materiaal in zijn huis in Sudbury, Surrey, zouden vinden.

De verdachte zou de volgende vier dagen nog zeven keer werden verhoord maar steeds hebben geantwoord met "geen commentaar".

Bij één gelegenheid las hij echter een voorbereide verklaring voor, waarin hij herhaalde dat niemand anders bij de aanval betrokken was.

'Instabiel en onvoorspelbaar'

Eerder, vertelde Wilson dat de tests op de overblijfselen van het apparaat aantoonden dat de explosieve chemische samenstelling TATP gebruikt was.

De jury hoorde hoe slechts één gram van de chemische samenstelling "ernstig letsel aan mensen of eigendommen" kon veroorzaken, maar dat het apparaat ongeveer 400 g bevatte, samen met 2,2 kg granaatscherven om verdere schade aan te richten.

Mevrouw Wilson beschreef TATP als een "gevoelig primair hoog explosief" dat "zeer onstabiel en onvoorspelbaar" is - dus niet wordt geproduceerd voor commercieel of militair gebruik - en de bom kan ontploffen door alleen al te vallen. Het zou enkele uren hebben geduurd om die hoeveelheid van de stof te creëren, zei ze.

Mevrouw Wilson zei dat alle elementen die nodig waren om de bom te maken er waren, maar er konden "een aantal factoren" zijn waarom de bom niet goed ontplofte, waaronder de twijfel of het correct was gemaakt of dat het misschien nat was geworden.

Ze zei: "Mijn conclusie was dat er een gedeeltelijke explosie was geweest. Uiteraard is dit apparaat niet volledig ontploft, maar er gebeurde iets vrij opmerkelijks.

"Het was waarschijnlijk een snelle verbranding in plaats van een ontploffing.

"Het ontstekingsmechanisme, de batterij, heeft gefunctioneerd maar de hoofdlading functioneerde niet volledig."

Huiszoeking

Een andere getuige, de tegen-terrorismeambtenaar Det Con Matt Rogers, vertelde de rechtbank dat zijn team het woord 'verveeld' ontdekte dat herhaaldelijk op de deur van de slaapkamer van meneer Hassan stond toen ze zijn huis doorzochten op de dag na de aanval.

Officieren vonden een fles waterstofperoxide op zijn kledingkast, waarvan aanklagers beweren dat hij de bom had gemaakt, en delen van een soldeerkit werden onder zijn bed gevonden.

Ze ontdekten ook een liniaal en een supermarkt-klantenkaart met sporen van TATP erop achter een bank in huis.

'Getraind om te doden'

Op donderdag hoorde de rechtbank dat een aantal getuigen de explosie beschreven als een "rollende vuurbal" die op hen afkwam.

De jury hoorde ook over verwondingen bij sommige passagiers, waaronder haar dat in brand is gevlogen en kleding die smolt, nadat het apparaat gedeeltelijk ontplofte.

Op woensdag zei de Aanklager ook dat Hassan de functionarissen van het Home Office had verteld, 20 maanden vóór de Parsons Green-aanval, dat hij "was getraind om te moorden".

Officier van justitie Alison Morgan zei dat hij in januari 2016 in Croydon werd geïnterviewd, waar hij naar verluidt ambtenaren had verteld dat hij met geweld was opgepakt door de zogenaamde Islamitische Staat, die had gedreigd zijn oom en broer te doden als hij zich verzette.

De jury is voor het weekend naar huis gestuurd en de zaak zal op maandag worden voortgezet.