Poetin bedankt Trump voor Amerikaanse hulp tegen mogelijke terreuraanslag

18-12-2017

De Russische veiligheidsdiensten hebben volgens president Poetin met de hulp van de VS zeven terroristen kunnen oppakken. Poetin bedankte zijn Amerikaanse collega Donald Trump in een telefoongesprek voor de steun van de CIA, aldus het Kremlin. Met de informatie van de CIA konden de verdachten opgespoord en gearresteerd worden, zei Poetin.

Eerder had de Russische binnenlandse veiligheidsdienst FSB bekendgemaakt, dat een groep van zeven mannen werd opgepakt, die aanslagen in de grootstad Sint-Petersburg hadden gepland en mogelijk banden onderhielden met de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Volgens Poetin had de groep onder andere een aanslag op de Kazankathedraal in het drukke stadscentrum voorbereid. Vijf verdachten werden onder voorlopige hechtenis geplaatst. Ze zouden deels afkomstig zijn uit de overwegend islamitische Noordelijke Kaukasus, deels uit Centraal-Azië.

Rusland schat dat duizenden mensen uit de vroegere Sovjetrepublieken in Centraal-Azië zich bij de IS hebben aangesloten.