Politie gedeeltelijk aansprakelijk voor schietdrama in Alphen aan den Rijn

27-03-2018

De politie is gedeeltelijk aansprakelijk voor het schietdrama in winkelcentrum Ridderhof in Alphen aan den Rijn in 2011. Het gerechtshof in Den Haag heeft dinsdag geoordeeld dat letselschade en overlijdensschade te wijten is aan het korps.

Op 9 april 2011 schoot de 24-jarige Tristan Van der Vlis vijf mensen dood in winkelcentrum Ridderhof. Zeventien mensen raakten gewond bij de aanval. Een zesde slachtoffer kwam om het leven als gevolg van een hartaanval tijdens het incident. Van der Vlis pleegde na zijn daad zelfmoord.

De eisers, onder wie slachtoffers en nabestaanden van het schietincident, hebben hiermee recht op een schadevergoeding. De politie wordt het ten onrechte verstrekken van een wapenvergunning aan de schutter Tristan van der Vlis verweten.

De rechtbank wees eerder de vorderingen af. Wel werd in het vonnis erkend dat de politie fouten heeft gemaakt door de wapenvergunning te verstrekken aan Van der Vlis, omdat deze toen al kampte met psychische problemen.

"De norm dat een vergunning moet worden geweigerd bij vrees voor misbruik, is juist bedoeld om burgers te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van zulk misbruik", aldus het hof. "Het hof vindt dus dat de politie wel aansprakelijk is."