Politiek! Neem de leiding na de laatste aanslag in Barcelona. 

26-08-2017

De diagnose:

We kijken er collectief bijna niet meer van op als onze twittertijdlijn of facebookpagina volstroomt met berichten over een aanslag die is gepleegd of nog gaande is. We raken langzaam maar zeker gewend aan de foto's en video's die we nog niet zolang geleden alleen uit oorlogsgebieden kenden. We zien in onze steden steeds vaker zwaarbewapende militairen patrouilleren en bij overheidsgebouwen worden zware blokkades en barrières opgeworpen. En na Berlijn, London, Stockholm en Barcelona worden nu ook winkelstraten, kerstmarkten en andere gebieden ingericht om voertuigen tegen te houden met zware bloembakken, Pollers en betonnen blokken.

De reactie:

Als veiligheidsexpert en ontwikkelaar van de anti-terreur AAEA-methodiek valt mij op dat vlak na een nieuwe aanslag op Europese bodem, politici altijd staan te dringen om ons in welke vorm dan ook te melden dat we "vooral door moeten gaan met ons dagelijks leven" en "de terroristen niet mogen laten winnen".

De conclusie:

Voordat er ook maar begonnen kan worden aan het vinden van een oplossing voor de aanslagen die het Europese continent de afgelopen jaren teisteren, is het van het grootste belang dat we toegeven dat onze levenswijze is veranderd. Dat terreur onze manier van leven weldegelijk beïnvloedt en dat doen alsof we na de laatste aanslagen in Barcelona het leven maar gewoon weer moeten oppakken niet werkt. In deze eerste stap van erkenning ligt vooral een taak voor overheid en deskundigen. Zelf kan ik iedere lezer van harte aanraden om zoveel mogelijk informatie te verzamelen om de kans om slachtoffer te worden van een aanslag te beperken. Want angst neem je weg door begrip van de situatie en erkenning van de risico´s.