Politieman lekte mogelijk informatie aan terreurverdachten

21-09-2017

Een Brusselse politieman zit in de cel omdat hij aan terreurverdachten informatie zou hebben doorgespeeld over een onderzoek tegen hen. Dat deed hij via de berichtendienst WhatsApp, zo berichten La Dernière Heure en Het Laatste Nieuws.

Het Brusselse gerecht en het Comité P hebben wekenlang onderzoek gevoerd naar Momo E.S.. Ze zijn ervan overtuigd dat hij verdachten geheime informatie doorspeelde over een lopend terreuronderzoek. Hoeveel berichtjes er uitgewisseld werden en waarover die gingen, is onduidelijk.

E.S., een Belg van Noord-Afrikaanse afkomst, werkte als dispatcher bij de zone Brussel-Noord. Zo wist hij onder meer waar en wanneer invallen zouden plaatsvinden. Dat gaf de terreurverdachten mogelijk de kans om alles mee te volgen. Hoe lang de agent al contact met hen had, is voorlopig onduidelijk.

Een Brusselse onderzoeksrechter liet E.S. maandag op zijn werk arresteren wegens schending van het beroepsgeheim en corruptie. Een terreuraanklacht is er voorlopig niet. Na verhoor werd hij naar de gevangenis van Sint-Gillis gebracht. Eind deze week of ten laatste maandag verschijnt de man voor de Brusselse raadkamer, die moet beslissen of E.S. langer in de cel blijft.

Via de Standaard.be