Massaproces tegen 2300 Boko Haram strijders van start

09-10-2017

In Nigeria begint vandaag het massaproces tegen ruim 2300 terroristen die trouw hebben gezworen aan de terreurorganisatie Boko Haram. Alle verdachten zijn in de nu acht jaar durende strijd tegen Boko Haram gevangengenomen. Het proces wordt achter gesloten deuren gehouden; alle journalisten worden geweerd.

Het aan IS gelieerde Boko Haram voert een bloedige jihad voor de vestiging van een islamistische staat in het noordoosten van Nigeria. Bij aanvallen op dorpen en aanslagen in steden zijn inmiddels 20.000 mensen omgekomen. Miljoenen mensen zijn hun huis ontvlucht. Tot dusver zijn slechts dertien Boko Haram-strijders veroordeeld. Boko Haram is één van de dodelijkste terreurorganisatie ter wereld. 

NOS meldt dat Amnesty International twee jaar geleden liet weten dat het Nigeriaanse leger weinig tot geen onderscheid maakt tussen de echte extremisten en diegenen die gedwongen worden mee te vechten aan de zijde van Boko Haram. Er zouden zo'n 20.000 willekeurige arrestaties zijn verricht, schreef de organisatie in 2015 in een rapport. Verder betwijfelen critici of de Nigeriaanse justitie zo'n massaproces wel aankan en of de verdachten een eerlijk proces krijgen. Doordat de media worden weggehouden, kan de rechtsgang niet door de buitenwereld worden gecontroleerd.