Schijnveiligheid of eigen verantwoordelijkheid

31-08-2017

Het script:

Naar aanleiding van terreuraanslagen komt er een steeds terugkerend script voorbij. Het script kent een aantal kenmerken en bevat ongeveer:

1: Aanslag en directe gevolgen;

2: Roep om kalmte en uitspraken over het "niet laten winnen van de terroristen" en "we moeten onze manier van leven niet laten veranderen";

3: Roep om maatregelen om dezelfde vorm van terreur te voorkomen of verkleinen;

4: Uitvoering van maatregelen.

Ook bij de meest recente aanslag in Barcelona werd dit script afgedraaid. Het resultaat zien we in Rotterdam in de vorm van plantenbakken en betonblokken.

Schijnveiligheid:

Het neerzetten van een aantal plantenbakken en wat betonnen blokken in de buurt van winkelstraten lijkt misschien een manier van het stoppen van terroristen die (vracht)wagens gebruiken om een aanslag te plegen maar wanneer dit getest werd bleek dat dit slechts minimaal werkt. Zelfs een kleine vrachtwagen of een flinke bestelbus ramt vrij gemakkelijk door dergelijke barrières en functioneert vervolgens veelal nog prima. We moeten dus concluderen dat zelfs tegen deze specifieke vorm van terreur het neerleggen van betonblokken slechts minimaal werkt.

Waarom het dan toch doen vraagt u zich af? In de wereld van security wordt veel gebruik gemaakt van "schijnveiligheid". Schijnveiligheid in deze context omschrijf ik als: "het geruststellen van de bevolking door het nemen van zichtbare maatregelen waarvan een deel van de bevolking denkt dat deze een nieuwe aanslag zal voorkomen."

Wat wel helpt:

In mijn eerdere columns heb ik al eerder aangegeven dat er voor de overheid een rol is bij het voorkomen van aanslagen en ook bij het nemen van maatregelen is dat het geval. Hierbij is het wel belangrijk dat iedere lezer voor zichzelf bedenkt of eventueel onderzoekt of het hierbij gaat om maatregelen die echt werken of ons slechts een gevoel van veiligheid moeten geven. Uiteindelijk is er overigens geen maatregel die elke vastbesloten terrorist kan tegenhouden. Daarom is het heel erg belangrijk dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid en daarmee eigenaarschap neemt voor dat deel van de veiligheid waarop we zelf invloed hebben!