SCHOKKENDE VIDEO: Beelden aanslag getoond tijdens proces Orlando aanslag

18-03-2018

Juryleden hebben tijdens het proces tegen de vrouw van de man die 49 mensen doodde in een nachtclub in Florida, de schokkende video van het bloedbad gezien en getoond

De video in de federale rechtbank bevatte beelden van de man van Noor Salman, Omar Mateen, terwijl hij de nachtclub binnenviel en wild om zich heen schoot. De Orlando Sentinel meldt dat Salman haar gezicht weg draaide van de schokkende inhoud toen de aanklagers het aan de jury toonden.

De verontrustende video toonde clubgangers die vóór de aanval dansten en zich vermaakten, toen Mateen's voertuig buiten de club stopte. Een paar minuten later was Mateen te zien die door de voordeur de club binnenkwam. Toen het schieten begon, vielen de slachtoffers op elkaar in en duikelde als dominostenen op elkaar.

Mateen liep naar een bar achter in de club, voordat hij weer ging schieten. Op de video is te zien hoe mensen om hem heen in veiligheid proberen te komen, terwijl de terrorist zijn wapen opnieuw staat te laden. Mateen was de enige persoon die stond.

De video laat zien hoe hij opnieuw het vuur opent - mensen die al op de dansvloer lagen worden nogmaals beschoten. Juryleden keken toe hoe Mateen naar het toilet liep waar - zoals de jury weet uit andere video die gisteren werd getoond - hij schoten begon af te vuren in de toilethokjes, waar sommigen hun toevlucht hadden gezocht.

Terwijl foto's van binnenuit de club werden getoond, hield een jurylid op de eerste rij haar armen op de rand van haar stoel. Daarna slenterde ze achterover, verwijderde haar bril en knipperde een paar keer met haar ogen.

Aanklagers proberen de 31-jarige Salman te verbinden met de acties van haar man. Ten eerste moeten ze vaststellen dat er een terroristische daad is gepleegd toen hij 49 mensen vermoordde in juni 2016 in Pulse, een gay nachtclub in Orlando; officieren van justitie zeiden dat hij werd gemotiveerd door islamitisch terrorisme.

"Deze rechtszaak gaat over wat de verdachte wist," zei assistent-procureur-generaal James Mandolfo in zijn openingswoord op woensdag. "De beklaagden gaf Omar Mateen groen licht om deze misdaden namens ISIS te plegen."

Mateen, die trouw had gezworen aan de Islamitische Staat, werd in de uren na de schietpartij door de politie gedood. Ten tijde van de aanval was het de ergste massaschietpartij in de moderne Amerikaanse geschiedenis. De dodelijke schietpartij van 58 mensen in Las Vegas heeft deze afgelopen oktober overtroffen.

Aanklagers zeiden dat Salman wist dat Mateen munitie kocht voor zijn AR-15, hem hielp duizenden dollars uit te geven voor de aanval en wist over zijn plan toen hij het huis verliet in de uren vóór de schietpartij. Ze zeggen ook dat ze loog, FBI-agenten probeerde te misleiden en kennis hadden van de zieke fascinatie van haar man voor gewelddadige jihadistische video's en terrorisme.