Sleepwet en de terreur van overheden

11-02-2018

Afgelopen vrijdag 9 februari ben ik uitgenodigd door www.dichterbijdeburger.nl om in Groningen bij Vindicat atqua Polit te spreken met een aantal anderen over het referendum over de Wiv 2017 of Sleepwet. Er waren een voorstander en tegenstander van de wet en ik was gezien mijn standpunt over zowel de veiligheidsdiensten alsook de wet een 'zwevende kiezer'. Zo werd ik althans geïntroduceerd want ik heb weldegelijk een stevige mening over niet alleen de werking van de diensten maar ook deze wet en die deel ik graag met u.

"Want hoewel ik hier vaak over de impact en bestrijding van (islamistisch) terrorisme schrijf, toont de geschiedenis dat overheden zonder moeite honderden miljoenen mensen over de kling hebben gejaagd, vaak opzoek naar de utopie van het collectivistische gedachtengoed dat ook in ons parlement wordt nagestreefd."

Privacy en vrijheid garandeert veiligheid:

Hoewel ik een veiligheidsdeskundige ben en er wellicht een algemeen beeld bestaat dat die veelvuldig pleiten voor uitbreiding van maatregelen om terroristen te stoppen, is mijn visie op veiligheid een veel voorkomende onder mijn collega's. Als ik met andere uit de security industrie spreek komt het verlies van privacy en vrijheid om (tijdelijke) veiligheid te vergroten veel aan bod en vooral een jongere generatie deskundigen zijn bijzonder goed op de hoogte van de waarde en de risico's op verlies van vrijheid om veiligheid te vergroten. Ook leeft er onder mij en anderen het idee dat privacy en vrijheid de veiligheid juist vergroten en garanderen. Niet alleen omdat vrijheid mensen de mogelijkheid geeft om bijvoorbeeld zichzelf te verdedigen tegen terroristen maar ook omdat privacy ons verdedigt tegen de historisch grootste terrorist zijnde de overheid. Want hoewel ik hier vaak over de impact en bestrijding van (islamistisch) terrorisme schrijf, toont de geschiedenis dat overheden zonder moeite honderden miljoenen mensen over de kling hebben gejaagd, vaak opzoek naar de utopie van het collectivistische gedachtengoed dat ook in ons parlement wordt nagestreefd. Dat wetende moeten wij goed onthouden dat de utopie van partijen als SP, Groenlinks en de PvdA alleen maar dis topische gevolgen kan hebben. Gevolgen die we kennen uit het China van Mao, Het Rusland van Stalin en het huidige Venezuela van Maduro.

"Een overheid kan nooit genoeg over u weten."

Een overheid weet nooit genoeg

Een overheid kan nooit genoeg over u weten. Op zoek naar controle en macht zal zij altijd meer willen weten wat haar kan bedreigen in de zoektocht naar de ultieme bureaucratische molen. Daarbij is het belangrijk te noemen dat door het onpersoonlijke karakter en de compartimentering van taken bij verschillende afdelingen zullen overheden ook nooit verantwoordelijkheid nemen voor fouten. Tel daarbij op dat de overheid een heel volk heeft om voor de maatregelen te betalen en een recept voor almaar uitbreidende macht en controle is geboren.

Zelfcensuur en de Sleepwet

De voorliggende Sleepwet is met veel bombarie aangekondigd zoals altijd gebeurt wanneer het volk een mening afdwingt. Als de diensten geen aanvullende bevoegdheden krijgen veranderen we in een land waar aanslagen aan de orde van de dag zijn en de controle is verbeterd en u hoeft zich geen

zorgen te maken. Als u niets verkeerd doet hebt u ook niets te verbergen toch? FOUT!! Iedereen heeft iets te verbergen en dat is maar goed ook. En iedereen doet ook iets verkeerd zou ik willen stellen. En als u nu niets verkeerd doet betekent dat niet dat u dat in de toekomst niet doet. Stel dat u nu iets dat over een aantal jaar wel verkeerd is en uw gegevens liggen bij de diensten? Ik hoef hier een onderzoek te quoten om aan te tonen dat u zich anders gedraagt in publiek dan wanneer u zich onbespied waant. Stel dat u zich nooit meer onbespied kunt wanen?

Terroristen zijn niet dom

Het idee dat het steeds verder verkleinen van de privacy en vrijheid online ons veiliger maakt is complete waanzin. Niet alleen omdat de data die wordt vergaard uw eigendom is maar ook omdat terroristen niet dom zijn. Die leren en kunnen andere technieken toepassen zoals de back to basics techniek van fysieke afspraken, communiceren met brieven of juist verder geavanceerde encryptie die niet op tijd gekraakt kan worden om aanslagen te voorkomen. Het steeds verder prijsgeven van uw en mijn privacy, wetende dat onze veiligheid er slechts tijdelijk iets op vooruit zou gaan is wat mij betreft een slechte deal.

Gericht rechercheren

Het gericht rechercheren op aanwijzingen was, is en zal altijd de hoogste scoren. Worden er zo nu en dan fouten gemaakt? Zeker! Kunnen we de veiligheid van ons allen garanderen? Nooit! Is het van belang dat we geheime diensten hebben? Uiteraard! Maar laat die diensten zich richten op andere diensten en buitenlandse dreigingen. Daarvoor zijn ze in het leven geroepen. Om u en mij veilig te houden om in vrijheid en met veel privacy onze zaken te verrichten. Ook online!

Conclusie.

Ik ben tegen deze nieuwe Wiv. Niet alleen omdat ik de politiek en overheid voor geen cent vertrouw met mijn data. Het is vooral omdat deze wet en de voorstanders iets belooft wat ze nooit waar kan maken. Een compleet veilig Nederland te koste van uw vrijheid. Ik leef liever in vrijheid met risico dan geketend met een vals gevoel van veiligheid.