Surinaamse Nederlander ronselde voor IS in België en Nederland

22-05-2018

De Surinaamse politie ziet de Surinaamse Nederlander R. A. als het brein van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Suriname. Ook is duidelijk geworden dat A. behalve in Suriname ook strijders in Nederland en België probeerde te ronselen.

Dit kwam naar voren tijdens een zitting van de rechtbank in Paramaribo waar R. A. en zijn broer N. I. terechtstaan op verdenking van betrokkenheid bij het ronselen van mensen voor de strijd van IS in Syrië. De broers hebben de Nederlandse nationaliteit en werken in de islamitische slagerij van hun vader. Het was gisteren de tweede keer dat de zaak inhoudelijk behandeld werd.

Het zeer omvangrijke dossier in deze zaak bestaat voor een groot deel uit chats die de verdachten voerden met IS-contactpersonen uit Syrië en met potentiële Syriëgangers. Uit deze chats is gebleken dat de broers zelf ook van plan waren om samen met hun vrouwen en kinderen naar Syrië te gaan. R. A had al een reservering gemaakt om te reizen, maar werd opgepakt voor die tijd. Tijdens de vorige zitting ontkenden de broers nog dat ze mensen hadden geworven. De chats waren toen nog niet uitgebreid aan de orde geweest.