Syriëganger Lieke S.: 'Ik wilde vluchtelingen helpen"

05-07-2018

Lieke S. bron AD
Lieke S. bron AD

Lieke S., de 35-jarige vrouw uit Eindhoven die ervan wordt verdacht dat zich wilde aansluiten bij terreurgroep Islamitische Staat in Syrië staat vandaag voor de rechter. Ze is vastbesloten om haar kant van het verhaal aan de rechtbank in Den Bosch te vertellen.

In december 2016 werd S. aangehouden bij de grens tussen Turkije en Bulgarije. Ze was onderweg naar huis nadat ze had geprobeerd om af te reizen naar Syrië. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) om zich bij de strijd van IS te voegen.

Ze wil vandaag op alle mogelijke manieren bewijzen dat ze niets kwaads in de zin had met haar reis. "Ik wilde me zeker niet aansluiten bij de gewapende terreurgroep", vertelt S. rustig tegen de rechtbank. Naar eigen zeggen ging ze richting Syrië voor een spirituele reis, dit terwijl haar dagboek iets anders verteld. Voordat ze afreisde schreef ze twee boeken over haar worsteling met het geloof en haar bekering tot de islam. Tijdens haar reis hield ze ook een dagboek bij. 

De rechter leest passages voor. "Ik begrijp waarom sommige aanslagen gepleegd worden." Ze verwijst in haar notities naar de aanslagen in Parijs en Brussel. "Die zijn gepleegd door soldaten geroepen door Allah, als vergelding voor bombardementen op Syrië door het Westen." S. geeft aan dat ze in die tijd ongenuanceerder was dan nu. "Ik denk er nu anders over."

Het woord 'jihad' valt. Ze snapt dat mensen daarvan kunnen schrikken. "Het wordt geassocieerd met aanslagen en onthoofdingen." Maar S. heeft een ander gevoel bij het woord. "Het betekent ook de strijd aangaan met je ego, de innerlijke jihad." De vrouw geeft aan dat ze om die reden heeft geprobeerd af te reizen naar Syrië.

Maar uit brieven aan haar ouders en zus blijkt weer iets anders. "Dit hoort bij mijn leven en mijn keuze voor mijn werk voor IS", schrijft Lieke S. Ook zegt ze dat bij IS veel lievere mensen zitten dan mensen denken.

De rechtbank heeft moeite met de vergelijkingen tussen wat S. destijds schreef en wat ze nu vertelt. Het lijkt haaks op elkaar te staan. Later vandaag komt het OM met een strafeis.


Bron NOS