Syrische vluchtelingen in Nederland aangehouden voor terrorisme

01-12-2017

De politie heeft dinsdag vier Syrische vluchtelingen aangehouden in Bergen op Zoom, Arnhem, Diemen en Wageningen. Twee van hen (23 en 26 jaar) worden verdacht van betrokkenheid bij terroristische misdrijven in Syrië. Samen met een andere verdachte uit Diemen zouden zij verantwoordelijk zijn voor de smokkel van een Syrische vluchteling naar Nederland.

Terreurorganisatie al-Nusra

Twee van de mannen, die uit Bergen en Zoom en Arnhem, zouden tussen 2012 en 2015 hebben gevochten bij Jabhat al-Nusra, een terroristische organisatie die is gelinkt aan Al Qaida. Ze zijn in 2015 samen naar Nederland gereisd, volgens het OM.

De politie onderzoekt hun in beslag genomen telefoons. Er zijn foto's waarop de twee gewapend te zien zijn in het strijdgebied. De twee kwamen in beeld door informatie van de AIVD. De politie kwam in actie in Bergen op Zoom, Arnhem, Diemen en Wageningen. Bij een van de verdachte is ook vier kilo hennep in beslag genomen. Drie van de vier verdachten zitten vast. De gesmokkelde vluchteling is niet voorgeleid.