Terrorist naar gewone gevangenis na bedreigingen islamitische terroristen

16-11-2017

Een gevangene wordt op de terrorismeafdeling van de gevangenis in Vught dermate ernstig bedreigd, dat hij wordt overgeplaatst naar een gewone gevangenis. De aanleiding van de bedreigingen is dat de man vast zit vanwege een aanslag op een moskee. 

De gevangene werd vorig jaar samen met vier andere mannen veroordeeld tot een celstraf van vier jaar voor het gooien van molotovcocktails naar een moskee in Enschede. Volgens de rechter was dit brandstichting met een terroristisch oogmerk. De man zat daarom samen met 'enkele mededaders' in de terrorismeafdeling in Vught. Hij voelde zich er niet veilig, heeft psychische klachten en vroeg twee keer om overplaatsing. De beroepscommissie van de Raad voor de Strafrechtstoepassing (RSJ) heeft de klager na twee keer dan toch in het gelijk gesteld.

'Onthoofdingsliederen gezongen'

De betrokkene is vanwege de bedreigingen ruim zeven maanden in afzondering geplaatst. De situatie werd daarna alleen maar erger omdat er moslims in de afdeling naast de man werden geplaatst. Op de luchtplaats is een klein, zwart hekje het enige dat hem van de islamitische terroristen scheidde.

Radicale moslimgevangenen riepen vanaf de luchtplaats allerlei verwensingen die de betrokkene in zijn cel kon horen. Vooral in de avond, als het personeel weg was, werd 'Allahu akbar' (God is groot) geroepen en werden onthoofdingsliederen gezongen.