BIZAR: Teruggekeerde ISIS-bruid vrijgelaten, maar ze mag geen smartphone meer bezitten

26-09-2017

De 24-jarige Oost-Vlaamse Jihad-bruid Candide H. uit Baaigem is dinsdagochtend vrijgelaten. De jihadiste werd eerder dit jaar opgepakt in Zaventem toen ze terugkeerde uit Syrië, waar ze twee kinderen had gekregen van twee verschillende Syriëstrijders. Bizarre voorwaarden voor haar vrijlating: ze mag niet op het internet en mag geen smartphone bezitten.

Een psychiater heeft de voorbije maanden onderzocht of de jonge moeder de radicale islam wel echt heeft afgezworen en of ze ooit nog kan re-integreren in de westerse maatschappij. "Het psychiatrisch verslag was positief en spreekt van een zeer laag risico op recidivegevaar", aldus haar advocaat dinsdagochtend.

Candide H. ging in korte tijd van heel losbandig naar "diepgelovig". Ze werd verliefd op een Syriëstrijder en is nadien naar het oorlogsgebied afgereisd. Daar kreeg ze twee kindjes (overigens van twee verschillende mannen) en in maart van dit jaar - na twee jaar in Syrië - keerde ze naar België terug. De jonge vrouw werd direct op de luchthaven van Zaventem opgepakt en vervolgens opgesloten in de gevangenis. Met een baby van amper één maand oud.