Tiener krijgt levenslang voor plannen aanslag concert Justin Bieber

03-03-2018

Een tiener die een door de Islamitische Staat geïnspireerde terroristische aanslag op een popconcert plande, een maand na de bomaanslag in de Arena van Manchester, heeft een levenslange gevangenisstraf te horen gekregen.

Lloyd Gunton, 17, onderzocht de beveiliging van een Justin Bieber-optreden in Cardiff en schreef een "afscheidsbrief". De politie overviel het huis van de jongen in Zuid-Wales op de dag van de show en vond een klauwhamer en een mes in zijn schoolrugzak.

Zijn brief luidde: "Ik ben een soldaat van de Islamitische Staat. Ik heb vandaag Cardiff aangevallen omdat je regering doelen blijft bombarderen in Syrië en Irak. In de toekomst zullen er meer aanvallen plaatsvinden. '

Juryleden aan de Crown Court in Birmingham kregen te horen dat Gunton ook een briefje met radicale opsommingen had geschreven, waaronder 'de ongelovigen met een auto aanrijden' en 'de ongelovigen die zich verzetten tegen Allah in de nek steken'.

De verdachte had de voorbereiding van een terroristische daad ontkend, twee aanklachten van het online aanmoedigen van terrorisme en twee beschuldigingen van het bezitten van edities van een ISIS propagandamagazine.

Hij vertelde de jury dat hij "een stomme interesse in de bloederigheid" had en was nieuwsgierig naar ISIS, maar beweerde dat hij niet de intentie had om een ​​terroristische aanslag uit te voeren. In de getuigenbank zei Gunton dat hij geen exemplaar van de koran bezat, niet in de islam geloofde en ham at.

Hij drong erop aan dat hij alleen maar nieuwsgierig was en zei tegen de rechtbank: "Ik wilde zien hoe gemakkelijk het was voor mensen die interesse hadden in terrorisme om online te gaan en informatie te krijgen, omdat de politie en de regering proberen terrorisme en radicalisering te bestrijden. . Ik wilde zien of het mogelijk was, niet voor mij, maar vanuit het standpunt van iemand anders. '

De rechter Mark Wall QC, vertelde de voormalige A-student: "De politie vond een rugzak in je kamer die een mes, een hamer en wat een zelfmoordbrief of een martelaarschapsbrief is genoemd. In deze brief noemde je jezelf een 'soldaat van Isis'.

"De brief was in zulke bewoordingen geschreven dat de rechter het duidelijk acht dat de brief bedoeld was gevonden te worden nadat je een terroristische aanslag had uitgevoerd."

De rechter beschreef de items die in de rugzak werden gevonden als een "terroristenkit" en zei dat het duidelijk was van Instagram-posts in het Engels en Arabisch dat Gunton, die op een boerderij woonde, van plan was om een ​​aanval uit te voeren.

De rechter vertelde de tiener: "Ik veroordeel je op grond van het feit dat je op het moment van je arrestatie binnen enkele uren na het plegen van een daad van gruweldaad in de straten van Cardiff was. Het is duidelijk dat Cardiff je doelwit was. In het bijzonder had u een aantal online zoekopdrachten gedaan in verband met een concert dat werd gegeven door Justin Bieber in het stadion in Cardiff op 30 juni.

Het is niet mogelijk om in te schatten hoeveel mensen zouden zijn vermoord of ernstig gewond zouden zijn geraakt door uw acties, omdat de aanval werd verijdeld voordat u het kon ondernemen.

'Ik ben er zeker van dat je niet alleen het vermoorden van één persoon hebt gepland, maar eerder massamoord. Naar mijn oordeel moet ik een onbepaalde zin doorgeven. Je acties tonen een totale minachting voor het menselijk leven. Ik kan geen tijd voorzien dat ik er zeker van kan zijn dat je gevaar voldoende is geëindigd of afgenomen om mij in staat te stellen een bepaald of uitgebreid vonnis te halen. '

Na de hoorzitting zei Det Supt Jim Hall, het hoofd van de extremistische en terrorismebestrijdingseenheid van Wales : "De zin weerspiegelt de zwaarte van de misdaden gepleegd door deze 17-jarige en zal, naar ik hoop, als een afschrikmiddel dienen voor iedereen die dergelijke acties in de toekomst overweegt.

"Deze zaak heeft de aandacht gevestigd op de voortdurende zorgen met jongeren die toegang krijgen tot extremistisch materiaal op het internet en hoe snel dat kan leiden tot radicalisering. Deze persoon zocht actief naar dat materiaal en toen hij geradicaliseerd raakte, werd zijn gedrag al snel een punt van zorg.

"We dringen er bij mensen op aan om met een familielid, leerkracht of ons te praten, zodat we zo snel mogelijk kunnen ingrijpen om het publiek te beschermen. Je zult niet in de problemen komen door bezorgdheden te melden. "