Tip uit Marokko over aanslag, maar wedstrijd België ging gewoon door

15-11-2017

Het scheelde weinig of de wedstrijd van België tegen Japan ging niet door. Enkele uren voordat deze zou beginnen, kwam in Brugge geloofwaardige info over een dreigende aanslag ­binnen. Pas tijdens de match kon het OCAD bevestigen dat de ­dreiging verdwenen was. Ondertussen waren wel verscherpte ­controles gehouden. 

Duizenden supporters ­waren niet op tijd voor de aftrap, om kwart voor ­negen in het Jan Breydelstadion. Omdat het druk was in het verkeer, maar vooral omdat er streng ­gecontroleerd werd bij de ingang. Metaaldetectoren draaiden op ­volle toeren, explosievenhonden deden hun ding, toeschouwers werden gefouilleerd. De 21.000 aanwezigen wisten niet dat de veiligheidsmaatregelen op het laatste moment stevig verscherpt waren. Ook het Belgisch nationaal elftal wist van niks toen ze van start gingen ­tegen de ­Japanners.

Ruim drie uur eerder had de Brugse politie alarmerend nieuws binnengekregen. Er waren ernstige berichten over een aanslag in het stadion. Bij de Brusselse politie was daarover een anoniem ­telefoontje binnengelopen. Brugs burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) vermoedt dat het om meer dan een anoniem telefoontje ging. Volgens hem kwamen de berichten naar België vanuit Marokko. Dat land heeft een performante veiligheidsdienst, die onder andere een rol speelde bij het vatten van Salah Abdeslam. Onmiddellijk werd het OCAD gevraagd om een dreigingsanalyse. Het COBRA-team van de Brugse politie - het team dat moet inspringen bij gevaarlijke opdrachten - werd opgetrommeld. In de gevangenis van Brugge werden enkele extra metaaldetectoren opgevorderd.