Twee Britse folteraars gevangen genomen door Koerdische strijders

09-02-2018

Koerdische Syrische strijders hebben twee Britse militanten gevangen genomen die verdacht worden van het uitvoeren van executies en het martelen van gevangenen voor de Islamitische Staat, meldden meerdere persbureaus op donderdag.

Alexanda Amon Kotey en El Shafee Elsheikh, die nu in hechtenis zijn van door de VS gesteunde Koerdische strijders, maakten deel uit van een uit vier leden bestaande Britse IS-cel onder leiding van Mohammed Emwazi, waarvan wordt geloofd dat ze de westerse gijzelaars, waaronder Amerikaanse journalisten James Foley en Steven Sotloff onthoofd hebben.

Emwazi, die bekend stond als Jihadi John, werd in 2015 gedood bij een Amerikaanse luchtaanval. 

Aine Davis, het vierde lid van de groep met de bijnaam "the Beatles", werd in 2015 door de Turkse autoriteiten gepakt in de buurt van Istanbul na het ontvluchten van het IS-grondgebied.

The Beatles hebben meer dan 27 gijzelaars onthoofd, volgens de Amerikaanse autoriteiten.

Kotey en Elsheikh werden vorig jaar door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bestempeld als 'Specially Designated Global Terrorists'.

"Als bewaker van de cel voelde Kotey zich verantwoordelijk voor de uitvoering van de executies van de groep en uitzonderlijk wrede martelmethoden, waaronder elektronische schokken en waterboarding", zei het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring die in januari 2017 werd vrijgegeven.

"Kotey heeft ook opgetreden als een recruiter van ISIL (IS) en is verantwoordelijk voor het werven van verschillende Britse onderdanen om zich bij de terroristische organisatie aan te sluiten."

In een latere release zei de afdeling dat Elsheikh "een reputatie had verdiend voor waterboarding, executies en kruisigingen tijdens het dienen als een IS- gevangenbewaarder."