Twee jaar cel voor ontvoeren 'Fokkonijn voor kalifaat'

30-11-2017

De uit Amsterdam afkomstige Marlon G. is veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor ontvoering en mishandeling van een 16-jarig meisje uit Heesch in de rechtbank in Den Bosch. Hij werd vrijgesproken voor deelname aan een terroristische organisatie.

Het Brabantse meisje was in 2016 drie weken vermist. Ze was bekeerd tot de islam en had G. leren kennen via een internetsite waar veel moslima's op zitten. Haar contact met Marlon pakte anders uit dan ze had verwacht, "hij heeft me ontvoerd naar Antwerpen waar ik met hem moest trouwen. Het was de bedoeling dat ik mee naar Syrië ging om zijn 'fokkonijn' te zijn voor het kalifaat", vertelde het slachtoffer tijdens de zitting.

"Dat G. een reis naar Syrië had gepland is niet bewezen maar de rechtbank acht wel bewezen dat hij een Jihad-sympathisant is". Omdat deskundigen met onvoldoende zekerheid kunnen vaststellen dat hij een ziekelijke stoornis heeft, legt de rechtbank geen tbs met dwangverpleging op.

Marlon G. moet vijfduizend euro schadevergoeding betalen aan het meisje.

Op 15 augustus belde het jonge meisje de Belgische politie en werd ze bevrijd. De agenten vonden radicaal-Islamitische literatuur en vlaggen.