"Veel mensen hebben nog nooit van hun gehoord, toch is het een van 's werelds meest dodelijke terreurgroepen"

09-01-2018

Islamitische Staat, Al Qaeda, Taliban, Al-Nusra, Boko Haram iedereen heeft weleens van deze terreurorganisaties gehoord. Het Haqqani Netwerk zegt u waarschijnlijk niks, en toch is dit een van de meest dodelijke organisatie ter wereld. 

De Trump-regering kondigde recent aan de militaire steun aan Pakistan op te schorten totdat het land significant meer actie onderneemt tegen terroristische organisaties die zich op Amerikanen hebben gericht, een van de meest dodelijke van die organisaties is het Haqqani-netwerk.

In vergelijking met andere extremistische groepen is het voor veel mensen in de wereld onbekend

Dus wie is Haqqani? Wat is het netwerk? En wat zijn de links naar Pakistan?

Jalaluddin Haqqani was een Afghaanse krijgsheer en leider van de opstand tegen de Sovjet-troepen in Afghanistan in de jaren tachtig, toen hij zijn soennitische islamitische militante organisatie vormde, die de Amerikaanse regering tot 2012 niet als een buitenlandse terroristische organisatie aan wilde wijzen.

Tegenwoordig is de groep voornamelijk gevestigd in de regio Noord-Waziristan in Pakistan, van waaruit zij grensoverschrijdende operaties uitvoert naar Oost-Afghanistan en Kaboel.

"Het is verreweg de meest dodelijke groepering, niet alleen in Afghanistan, maar in het algemeen in Zuid-Azië", zei Ahmad Majidyar , een journalist bij het Middle East Institute en een expert op het gebied van veiligheidskwesties in Afghanistan en Pakistan. "De groep is eerder een criminele maffia-groep dan een opstandige groep."

Een van zijn belangrijkste doelen is om de controle van de Taliban in Afghanistan te waarborgen en het Islamitische Emiraat Afghanistan te herstellen, aldus experts.

Haqqani richtte zich in het midden van de jaren negentig op de Taliban en diende als minister van stamzaken tot hij door de Amerikaanse invasie in 2001 van zijn macht werd verdreven. Hij was ook een mentor van Al Qaeda-leider Osama bin Laden, volgens het Amerikaanse terrorisme centrum.

Mediaberichten in 2015 dat Haqqani was overleden, zijn nooit bevestigd. Maar op een gegeven moment gaf hij de leiding over het netwerk over aan zijn zoon Sirajuddin, die in 2015 werd benoemd tot plaatsvervanger van de Taliban-leidersraad.

Deskundigen hebben gemengde opvattingen over de omvang van de relatie van het netwerk met de Taliban.

"De groep treedt volledig onafhankelijk op van het Taliban-leiderschap en heeft het afgelopen decennium zijn militaire operaties grotendeels in het oosten van Afghanistan uitgevoerd, geheel onafhankelijk," zei Majidyar.

Maar Marvin G. Weinbaum , voormalig hoogleraar politicologie aan de universiteit van Illinois in Urbana-Champaign en een voormalig analist voor Pakistan en Afghanistan in het Amerikaanse ministerie van inlichtingen en onderzoek, zei: "Er is zeer weinig afstand tussen de Haqqani-netwerk en de Taliban. Ik heb de neiging om te zeggen dat het om partnergroepen gaat. '

En Bill Roggio , een senior fellow bij de Foundation for Defence of Democracies en redacteur van zijn Long War Journal, zei dat het "een complete verkeerde benaming was om het Haqqani-netwerk van de Taliban te ontkoppelen."

"Het is net alsof de mariniers geen deel uitmaken van het Amerikaanse leger", zei hij. "Ze zijn een factie (politieke groepering). Ze zijn een tak van de Taliban ... maar zij zijn de Taliban. "

De opvallende aanvallen van het Haqqani-netwerk zijn gericht op "iedereen die volgens hen het herstel van het Islamitische Emiraat van Afghanistan in de weg staat en de Taliban aan de macht wil brengen", zei Roggio. Dat omvat Afghaanse veiligheidstroepen, overheidsgebouwen, burgers en westerse troepen en belangen, waaronder de Amerikaanse ambassade en militaire bases.

Sinds de dood van Mullah Omar in 2013, de voormalige opperste commandant en spiritueel leider van de Taliban, is de jongere Haqqani effectief opgestaan ​​om 'een van de belangrijkste militaire figuren voor beide bewegingen' te worden, zei Weinbaum.

Het is bekend dat de groep nauwe banden onderhoudt met Al Qaeda, de Pakistaanse Taliban en de Pakistaanse militaire inlichtingendiensten, zeiden experts.

Het is "goed gerespecteerd onder de jihadistische kringen," zei Roggio. "Sirajuddin Haqqani is ingezet om geschillen tussen verschillende facties op te lossen."

Hij zei dat het respect grotendeels te danken is aan de steun van de groep voor de wereldwijde jihad - het gewapende conflict om de islamitische wereld uit te breiden - door onderdak, trainingskampen en financiering te bieden in Afghanistan en Pakistan.

Experts zeiden dat het onmogelijk is om de grootte van de groep te kennen, maar sommige schattingen tellen het aantal leden van 10.000 mensen, met veel rekruten uit de noordelijke regio van Pakistan waar de groep is gevestigd.

Het netwerk wordt verondersteld te worden gefinancierd door een aantal Golfstaten, waaronder Saoedi-Arabië, en door de Pakistaanse vestiging. De oudere Haqqani spreekt naar verluidt vloeiend Arabisch en is goed verbonden in de Arabische Golfregio. Een van zijn twee vrouwen is naar verluidt uit de Verenigde Arabische Emiraten. Geld dat wordt gegenereerd door de illegale activiteiten van het netwerk, waaronder de handel in drugs en mineralen, helpt ook om de groep te financieren, zeiden experts.

Daartoe streeft het ernaar om onbestuurbare gebieden te creëren in het oosten van Afghanistan, waar het zijn criminele ondernemingen veilig kan blijven uitvoeren, zei Majidyar.

Maar zijn handelsmerk is de verfijning van zijn aanvallen. Het is bekend dat de groepen beschikken over effectieve tactische strijders, expertise in autobommen en zelfmoordaanslagen en invloed hebben bij het werven van buitenlandse jihadisten, aldus experts.

"Wat het Haqqani-netwerk heeft doen opvallen en ook erg beroemd heeft gemaakt, is de dodelijkheid en het vermogen om aanvallen uit te voeren op de veiligste en meest strategische locaties in Afghanistan, maar vooral in de hoofdstad, Kaboel," zegt Majidyar.

Opvallende aanslagen in de afgelopen jaren zijn de aanslag van juni 2011 op het Kabul Intercontinental Hotel en zelfmoordaanslagen in 2008 en 2009 tegen de Indiase ambassade in Kaboel, volgens het centrum voor terrorismebestrijding.

Het bureau zei dat het Haqqani-netwerk ook deelnam aan de grootschalige aanval van september 2011 op belangrijke doelen in Kaboel, waaronder de Amerikaanse ambassade, het hoofdkwartier van de International Security Assistance Force, het Afghaanse presidentiële paleis en het Afghaanse nationale directoraat van de veiligheidsdienst."