Verontrustend: IS hergroepeert zich in Syrië

20-03-2018

De Islamitische Staat hergroepeert zich in Syrië.

Door gebruik te maken van de verplaatsingen van Koerdische troepen om het Turkse leger rond Afrin in West-Syrië te bestrijden, heeft ISIS het momentum van de door de VS geleide coalitie, doorbroken. Dit heeft het voor Abu Bakr al-Baghdadi mogelijk gemaakt om zijn grondgebied te versterken vanaf de Iraakse grens richting de Khabur, een zijrivier van de Eufraat.

Om te beginnen, door de druk van de grondkracht op de ISIS-troepen te verlichten, heeft de Koerdische herschikking de terroristische groep een veel groter vermogen gegeven om een offensieve houding aan te nemen. Voorafgaand aan de Turkse inval richting Afrin hadden de Koerden - die opereerden onder de paraplu van de Syrische Democratische Strijdkrachten - het overduidelijk overwicht in de strijd op de grond tegen IS, in samenwerking met de luchtmacht van de coalitie.

Die combinatie van krachten had ISIS in een defensieve houding geduwd waarin de groep alleen aanvallen uitvoerde om zo te proberen een omsingeling te vermijden.

Maar met zoveel SDS-troepen nu rond Afrin, zijn de overgeblevenen in het defensief geduwd. Naast een relatief beperkt aantal speciale coalitietroepen, worden ze steeds kwetsbaarder voor ISIS-offensieven.

Deze situatie stelt ISIS beter in staat territorium te veroveren en aanvallen uit te voeren. Dit laatste is een zorg die niet mag worden onderschat.

ISIS heeft tenslotte een indrukwekkend vermogen getoond om zeer geavanceerde "spectaculaire" aanvallen uit te voeren en inspireerde meermaals 'eenzame wolven'. 

De vraag is dus hoe we omgaan met deze situatie.

Om de grote bezorgdheid te uiten heeft het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken maandag een verklaring vrijgegeven waarin staat dat de "gevechten in het westen van Syrië in de afgelopen twee maanden, waaronder in Afrin, de aandacht hebben afgeleid van de ISIS-campagne en zo ISIS de gelegenheid hebben gegeven om in sommige gebieden te herstellen. Dit is een serieuze en groeiende zorg. "

Maar terwijl de VS zouden willen dat de Turken hun offensief beëindigen en zo de SDS toestaan ​​hun middelen te herschikken om ISIS te bestrijden, denken anderen dat de VS dit verkeerd hebben ingeschat.

Kyle Orton, een topanalist over de Syrische burgeroorlog en ISIS, vertelde de Washington Examiner dat "de VS de machtsverhoudingen veranderde en zo zelf een tegenvaller creëerde. De VS kozen ervoor om samen te werken met de YPG, die de Turken zien als een existentiële dreiging - het zou zijn als het opbouwen van Hezbollah op de grens van Israël. Dus de Turken sloegen toe waar ze konden, in Afrin, waar er geen gevaar is voor een directe botsing met de VS, om een ​​deel van dit gevaar op te ruimen en om zo de Amerikanen meer aandacht te laten besteden aan hun zorgen."

Analisten zoals Orton geloven dat een bredere deal tussen de VS en Turkije noodzakelijk zal zijn voordat een succesvol staak-het-vuren kan worden geactiveerd en de SDS-troepen zich opnieuw richten op de strijd met Islamitische Staat. 


Bron: Washington Examiner