UPDATE: Vliegtuig Merkel toch niet gesaboteerd

30-11-2018

Update 30-11-18 10:41 uur:

Het vliegtuig van de Duitse bondskanselier Angela Merkel was donderdagavond toch niet gesaboteerd. Er is geen enkele aanwijzing dat er bij de technische storing sprake was van opzet, aldus een woordvoerder van de Duitse luchtmacht.

Hij weersprak daarmee berichten van de Duitse krant Rheinische Post dat het vliegtuig gesaboteerd zou zijn.


Origineel bericht:

De noodlanding van het Duitse regeringstoestel met bondskanselier Angela Merkel aan boord gisteravond is mogelijk het gevolg van doelbewuste sabotage van het toestel. Dat meldde het Duitse Rheinische Post vrijdagmorgen op basis van bronnen binnen de veiligheidsdiensten.

Het incident wordt vooralsnog als een "criminele daad" onderzocht. Het toestel onderbrak boven Nederland de vlucht naar Argentinië om een noodlanding te maken in Keulen. De oorzaak was een grote technische storing in het communicatiesysteem. De ervaren piloot zou hebben verklaard dat sprake was van een "ongekende uitval van het communicatiesysteem". Een dergelijke storing werd niet voor mogelijk gehouden, aldus bronnen binnen de veiligheidsdiensten.

Merkel was met onder anderen minister van Financiën Olaf Scholz op weg naar de top van de G20 in Buenos Aires. Door de vertraging zal zij de opening moeten missen.