Voorarrest Syrische steker Den Haag verlengd

08-05-2018

De 31-jarige Syrische vluchteling uit Den Haag die ervan wordt verdacht afgelopen zaterdag drie mensen te hebben neergestoken, is maandag in het penitentiair ziekenhuis voorgeleid aan de rechter-commissaris. Het voorarrest van de man is met veertien dagen verlengd. Het Openbaar Ministerie onderzoekt nu toch of er sprake is van een terroristische daad.

​Het Openbaar Ministerie stelt dat het een ''redelijk goed beeld heeft" van wat er zaterdag bij het steekinicident in Den Haag feitelijk is gebeurd. Daarbij houden ze alle denkbare opties open, ook terrorisme. 

De man werd na de steekpartij neergeschoten door de politie. Hij is daarna aangehouden. In de vordering tot bewaring is opgenomen: ''al dan niet met terroristisch oogmerk''. Dit wordt nu verder onderzocht, de man zou tijdens zijn daad Allahu Ahkbar hebben geroepen. Een term die door islamitische terroristen de laatste jaren is toegeëigend.  

De verdachte wordt drie pogingen tot moord en bedreiging van iemand in het café aan het Johanna Westerdijkplein ten laste gelegd.