Saudi-Arabië ontsnapt aan explosie en veel doden na mislukte cyberaanval op Petrochemisch bedrijf

15-03-2018

Een petrochemisch bedrijf in Saudi-Arabië is in augustus doelwit geweest van een cyberaanval die niet bedoelt was om de processen stil te leggen of het bedrijf financiële schade toe te brengen, maar deze aanval is bedoelt om een grote explosie met veel doden te veroorzaken. De aanval is mislukt door een fout in de computercode van de aanvallers maar experts vrezen dat de aanvallers van deze fout hebben geleerd en denken dat een nieuwe aanval niet lang op zich zal laten wachten, meldt The New York Times.

Het incident wordt onder meer onderzocht door de inlichtingendienst NSA, de FBI, het Pentagon en het ministerie van Binnenlandse Veiligheid. Mogelijk zit Iran erachter.

De Amerikanen hebben grote zorgen over het incident, ook omdat het gebuikte veiligheidssysteem dat werd aangevallen wereldwijd wordt gebruikt op ongeveer 18.000 locaties, waaronder kerncentrales, waterkrachtcentrales, olieraffinaderijen en chemische fabrieken. Experts vrezen dat het een kwestie van tijd is voor een nieuwe aanval zal volgen.

Het betreft hier het Triconex-veiligheidssysteem, dat de elektrische spanning, druk en temperatuur in deze installaties regelt. Tot nu toe werd gedacht dat het Triconex-systeem alleen ter plaatse onklaar kon worden gemaakt, maar er wordt nu vanuit gegaan dat het deze keer wel degelijk van afstand is aangevallen.

De onderzoekers willen niet zeggen welk bedrijf is aangevallen, maar wel dat de aanval vermoedelijk is ondersteund door een regering, omdat deze alleen uit te voeren is met grote expertise en ruime financiële middelen. De verdenking gaat met name uit naar Iran, een aartsvijand van Saudi-Arabië.

Volgens de onderzoekers was deze aanval veel gevaarlijker dan iedere aanval die eerder heeft plaatsgevonden. Ze willen er verder niet veel over kwijt, maar zeggen wel dat een dergelijke aanval niet eerder is gezien.

Volgens hen zijn maar een paar landen in staat zo'n aanval uit te voeren, namelijk de VS, Rusland, China, Israël en mogelijk Iran. Maar alleen Iran zou een motief hebben, omdat de spanningen tussen Iran en Saudi-Arabië hoog zijn opgelopen.

De aanval is veel geavanceerder dan eerdere aanvallen die worden toegeschreven aan Iran, maar niet uitgesloten is dat Iran verder is dan wordt gedacht of hulp heeft gekregen uit Rusland.