VS waarschuwt voor heropleving van Islamitische Staat

05-02-2019

Het Amerikaanse ministerie van Defensie waarschuwt voor een mogelijke heropleving van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Syrië. Eerder kondigde president Donald Trump aan alle Amerikaanse militairen uit Syrië te halen, omdat IS verslagen zou zijn.

Zonder Amerikaanse druk zou IS "waarschijnlijk binnen zes tot twaalf maanden zichzelf nieuw leven kunnen inblazen" en een deel van het verloren terrein kunnen terugwinnen, zo staat te lezen in een maandag vrijgegeven rapport van het Pentagon. In het gebied in het oosten van Syrië waar Amerikaanse troepen werden ingezet, verblijven naar schatting nog tweeduizend strijders van de terroristische organisatie.

Aanstaande woensdag komen in Washington ministers van Buitenlandse Zaken van de anti-IS-coalitie bijeen. Ook de Nederlandse minister Stef Blok zal daarbij aanwezig zijn. Gastheer is de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.

Trump had de terugtrekking van ongeveer tweeduizend Amerikaanse soldaten uit Syrië op 19 december aangekondigd, maar heeft nog geen tijdschema gedeeld. Het besluit van de president kwam niet als een grote verrassing. Hij stelde tijdens zijn verkiezingscampagne al dat hij de Amerikaanse troepen uit Syrië wil halen.