Waarschuwingsbrief terreuraanslag Den Haag niet geregistreerd

16-05-2018

Dat de Syrische messentrekker Malek F. plannen had om een terreurdaad uit te voeren, was niet bekend bij de top van de politie en het OM of burgemeester Krikke. De politie is begin maart in een anoniem Engelstalig briefje gewaarschuwd, waarna ze onderzoek heeft gedaan.

De resultaten van dat onderzoek zijn nooit in het systeem vastgelegd. Volgens de Haagse politiebaas Paul van Musscher komt dat door een menselijke fout. Hij heeft dit vandaag aan Omroep West medegedeeld.

Malek F. stak op Bevrijdingsdag drie mensen neer in Den Haag. Volgens een ooggetuige sneed hij bij een man de keel door. De man stond bij de politie bekend vanwege verward gedrag. Een buurtbewoner vertelde de politie in december dat Malek F. geregeld op straat Allahu Akbar riep en voor onrust zorgde. 

Na de arrestatie van de messentrekker, waarbij hij volgens ooggetuigen weer Allahu Akbar riep, zeiden politie en burgemeester Krikke dat de man alleen geregistreerd stond als verward persoon. Volgens Krikke waren er geen signalen dat er "meer speelt dan dit". Hiermee heeft de burgemeester een grove fout begaan want gisteren maakte het OM bekend dat begin maart een anoniem briefje bij de politie was binnengekomen, waarin in gebrekkig Engels werd gewaarschuwd dat de man plannen had om een aanslag te plegen.

Volgens het OM heeft de politie deze melding onderzocht, en is ook de AIVD erbij gehaald. Er was geen aanleiding om de man aan te merken als iemand met terroristische achtergronden - maar dat kon ook niet worden uitgesloten. Hij zat toen al in een ggz-instelling.

"Het is een ongelukkige fout dat die melding niet goed geregistreerd werd, maar het is wel zeer serieus onderzocht en zelfs met de AIVD besproken", zegt politietopman Van Musscher. De mededeling die (na de naar nu blijkt aanslag) volgde dat de Syriër bekendstond als verward, had volgens Van Musscher mede als reden, dat de 5 mei-vieringen in het land moesten kunnen doorgaan. "Men stond klaar om fors op te schalen namelijk."

Zowel Krikke, Van Musscher als hoofd van het OM Bart Nieuwenhuizen moet nu uitleggen waarom ze niets wisten van het anonieme briefje en het daarop volgende onderzoek. Zij zijn namelijk verantwoordelijk voor het functioneren van hun medewerkers.