ALERT WK2018 Rusland: Duitsland waarschuwt voor islamitische terreur

06-03-2018

De Duitse politie heeft bewijs gevonden dat islamitische terroristische groeperingen zich mogelijk richten op het WK van 2018 in Rusland. Het agentschap wees ook op Ruslands hooligan-scene als een bron van geweld.

De Duitse federale recherchedienst (BKA) schat het risico van islamitische terreuraanslagen en hooligan-geweld tijdens het WK van 2018 in Rusland, volgens een intern BKA-rapport van het Duitse dagblad Bild, hoog in.

Gewelddadige vechtpartijen tussen Russische hooligans en de Spaanse politie tijdens Spartak Moskou's recente Europa League-gelijkspel in Bilbao bracht de kwestie van veiligheid tijdens de wedstrijd onder verhoogde controle.

 Inhoud rapport:

  • Het risico van islamistisch terrorisme is groot vanwege het grote aantal Russische IS-leden die in Syrië en Irak hebben gevochten en proberen de aanvallen van de Russische regering tegen IS-doelen in Syrië te wreken.
  • IS heeft sinds oktober 2017 in toenemende mate het Wereldkampioenschap genoemd. De jihadistische groep heeft bewerkte beelden gedeeld van voetbalsupersterren Neymar, Lionel Messi en Cristiano Ronaldo.
  • Een neiging tot geweld en racisme zijn wijdverspreid onder Russische hooligans. De BKA citeerde enkele hooligans die begin 2017 een 'Festival of Violence' aankondigden.
  • Er is ook een groot risico dat Duitse hooligans Rusland binnenkomen.
  • Er werd een Duitse T-shirtfabrikant gevonden die hemden verkocht met "14 juni 2018 - 15 juli 2018: deze keer komen we aan in de zomer" gedrukt op de voorkant. Het was onduidelijk of het shirt zinspeelde op nazi-Duitsland's mislukte invasie van Sovjet-Rusland, die begon op 22 juni 1941.