Haqqani Netwerk slaat toe, zeker 95 doden en 158 gewonden

27-01-2018

Het centrum van de Afghaanse hoofdstad Kabul is vandaag door een enorme ontploffing opgeschrikt. Die heeft aan zeker 95 mensen het leven gekost en nog eens 158 anderen verwond, zo heeft de woordvoerder van het Gezondheidsministerie meegedeeld. Volgens de autoriteiten was de kamikaze met een 'bomziekenwagen' een zwaar bewaakte straat ingereden waar ook veel ambassades zijn gelegen.

Aan het oude gebouw van het ministerie van Binnenlandse Zaken liet de zelfmoordterrorist zijn explosieve lading ontploffen. De meeste ambtenaren zijn naar het nieuwe gebouw verhuisd, maar dit pand was nog wel in gebruik. Onder de slachtoffers zouden ongeveer tachtig politieagenten of militairen zijn. De Taliban hebben de aanslag via Twitter opgeëist. Het Haqqani Netwerk, de elite eenheid van de Taliban, heeft de aanslag uitgevoerd. 

In de buurt staan ook het gezantschap van de Europese Unie en ambassades van onder meer India en Zweden. Eerder deze maand was er een bloedige aanslag op het Intercontinental Hotel in Kabul. Daarbij vielen meer dan twintig doden. Woensdag was er een aanval op het kantoor van hulporganisatie Save the Children in Jalalabad, 125 kilometer ten oosten van Kabul.