Circa dertig asielzoekers in Nederland met een 'IS-paspoort'

19-02-2018

Foto Harald Doornbos
Foto Harald Doornbos

Circa dertig asielzoekers zijn in 2015 en 2016 Nederland binnengekomen met een zogenaamd IS-paspoort. Zo'n paspoort staat gesignaleerd omdat het mogelijk wordt gebruikt door leden van terreurbeweging IS of andere jihadistische groepen. Na politieonderzoek is geen van de asielzoekers bestempeld als een gevaar voor de nationale veiligheid.  

NRC Next heeft op verzoek deze cijfers ontvangen van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Veiligheidsdiensten maken zich grote zorgen over de dreiging van potentiële terroristen die met valse Syrische papieren onopgemerkt Europa proberen te bereiken. IS en andere jihadistische groepen hebben bij veroveringen in Syrische steden duizenden blanco paspoorten buitgemaakt. Het gaat om lege paspoortboekjes waarin nog persoonlijke gegevens kunnen worden ingevuld. Journalist Harald Doornbos heeft eerder in De Nieuwe Revu aangetoond dat het 'vrij eenvoudig is' om aan zo'n paspoort te komen. Voor € 825,- kocht de journalist een Syrisch paspoort voor Mark Rutte. 

Inmiddels blijkt dat in Nederland ongeveer dertig Syriërs over zo'n blanco paspoort uit de databank beschikten. De asielzoekers hebben diverse verklaringen gegeven voor hoe zij aan het verdachte paspoort zijn gekomen. De een zou het van een familielid hebben gekregen, de ander claimt dat het verstrekt is door Syrische autoriteiten.